Tříkrálová sbírka v našem regionu

Farní charita Rychnov nad Kněžnou organizovala letošní sbírku celkem ve 33 obcích. Většina vykoledovaných prostředků se vrací Charitám, které v regionu koledování zaštítily.

Tři králové se svým doprovodem vyšli do ulic Rychnova nad Kněžnou v sobotu 5. ledna 2019. Jejich tradičním „startovním“ místem je Stacionář sv. Františka. Zatímco se (nejen) děti ráno převlékají do královských úborů, tak si vedoucí skupinek přebírají pokladničky, průkazky a také pozornosti pro ty z vás, kteří králům otevřou dveře a přispějí na dobrou věc.

Králové se v tento den se svým doprovodem sešli  i v dalších obcích a městech našeho regionu na svých základnách (obvykle ve škole, na obecním úřadě, nebo na faře). Koledování většinou započalo kolem 9. hodiny ranní.  Někteří pokračovali také v neděli 6. ledna.

Celou sobotu bylo kolem nuly, pod nohami tál sníh. Jistě si pamatujete, jak před dvěma lety mrzlo až praštilo, celorepublikově bylo pod minus dvacet stupňů a ven vyšli skutečně snad jen ti králové. Vloni bylo naopak nezvykle teplo, téměř deset stupňů nad nulou, ptáčci prozpěvovali, hotové jaro. A letos krále venku přivítala sněhová břečka. S nadsázkou lze říct, že krále žádné počasí nemůže překvapit. V nevlídném počasí se samozřejmě nekoleduje příliš snadno, prsty na nohou i rukou mrznou a po pár hodinách v nečase si udržet dobrou náladu není jen tak. O to víc těší, že krále skutečně očekáváte, vyslechnete si koledu, přispějete do pokladničky a necháte si přepsat nápis nade dveřmi. Králové se cítí být vítaní a tak je koledování baví.

V roce 2018 byl díky výtěžku pořízen automobil Škoda Rapid pro svoz uživatelů Farní charity Rychnov nad Kněžnou, dále byly podpořeny školní a mimoškolní aktivity dětí z rodin ohrožených sociálním vyloučením a zafinancovalo se nové vybavení chráněného pracoviště v Neratově. Také bylo přispěno do fondu pro mimořádné situace jako například živelné katastrofy a byly darovány finance na realizování humanitárního projektu v Indii.

Záměrem sbírky v roce 2019 je obnovení vybavení Stacionáře sv. Františka, podpora rodin ohrožených sociálním vyloučením, pořízení pracovních pomůcek pro lidi se zdravotním postižením v Neratově a opět také přispění do fondu pro mimořádné situace a finanční dar pro humanitární projekty v Indii.

A sbírka v roce 2020? Její příprava začíná v podstatě ukončením sbírky letošní.

Tři králové

Zahrada Stacionáře