Ohlédnutí za naším Dnem Charity
17. září 2021 Články

Ohlédnutí za naším Dnem Charity

Od roku 2008 se v průběhu září a října konají ve všech Farních a Oblastních charitách Dny Charity. Jedná se o dny otevřených dveří, výstavy, koncerty, bohoslužby, soutěže pro děti a podobně. Den Charity je prezentací činnosti jednotlivých Charit a připomínkou sv. Vincence z Pauly,  zakladatele a patrona moderní charitní práce, na něhož se v liturgickém kalendáři pamatuje dne 27. září. 

Každým rokem slavíme Den Charity i v naší Farní charitě Rychnov nad Kněžnou. Někdy se jednalo “jen“ o otevřené dveře pro veřejnost, jindy o celodenní akci s bohatým programem. Úplnou výjimkou byl minulý rok, kdy nám situace kolem Covid-19 konání této akce zcela znemožnila.

Letos jsme náš Den Charity oslavili v pátek 10. září. Víme, že se máme čím pochlubit a tak jsme si na přípravě tohoto dne dali opravdu záležet. Velký zájem veřejnosti pro nás byl odměnou. Přálo nám i hezké počasí, díky kterému jsme některé aktivity mohli uskutečnit na zahradě.

IMG_20210910_114331

V 9 hodin jsme otevřeli dveře veřejnosti a každou celou hodinu jsme provázeli návštěvníky ve všech prostorách budovy Stacionáře svatého Františka.  Zájemcům jsme nabídli letáčky s informacemi o našich ambulantních a pobytových službách.

IMG_20210917_104906

Naše kuchařky připravily občerstvení, na kterém si návštěvníci pochutnávali po celý den – na zahradě a ve vyzdobené tělocvičně. Tam probíhal jarmark výrobků našich klientů – uživatelů našich služeb. Výtěžek z jarmarku použijeme na nákup keramické hlíny, glazur a dalších výtvarných potřeb, aby naši klienti Z Denního a Týdenního satacionáře a Z Odlehčovacích služeb zase mohli vyrobit něco hezkého.

jarmark

Na zahradě, od rána až do pozdního odpoledne, příchozí děti soutěžily o sladké odměny. Velký úspěch a to nejen u dětí, zaznamenala dopolední ukázka canisterapie, kterou vedla paní Ing. Tóthová s fenkou Bellou. Ing. Tóthová dochází s různými pejsky za našimi seniory pravidelně a jsme za jejich návštěvy moc rádi. Canisterapie se většinou uskutečňuje na zahradě, ale někdy pejsek zavítá i mezi ty, kteří svůj volný čas právě tráví na lůžku.

Pohled z okna

Od 14:30 hodin se zaplnila jídelna lidmi, kteří měli zájem o popovídání si s knězem Petrem Stejskalem, který zde spoustu let působil na faře. P. Stejskal se vtipem sobě vlastním povyprávěl o tom, jak se mu žilo v Nanterre, ve francouzské římskokatolické diecézi. O dotazy návštěvníků nebyla nouze.

Přednáška

Mezitím se již na zahradě připravovala paní Schůtová s harmonikou. Její vystoupení mělo úspěch jako vždy, zpěvačku a harmonikářku Aničku Schůtovou k nám zveme často a rádi.

A. Schutová

Všechny příchozí jsme informovali o možnosti prohlédnout si také zázemí nové sociální služby Nízkoprahové centrum pro lidi bez domova Zastávka na bývalém autobusovém nádraží od 15:00 do 16:30 hodin a účast veřejnosti nás tam příjemně překvapila.

Farní charita Rychnov nad Kněžnou v budově opuštěné čekárny otevřela bezplatnou sociální službu, která v našem městě citelně chyběla. V NDC ZASTÁVKA od září pomáháme dospělým lidem, kteří se ocitli bez přístřeší, zdržují se zde a nejsou schopni řešit svoji situaci sami. Cílem je podpora návratu do společnosti, motivace k tomu, aby se jejich situace zlepšila. V NDC ZASTÁVKA mají klienti možnost popovídat si se sociálním pracovníkem a mít podporu při jednání s úřady,- ohřát se, osprchovat, čistě se obléknout, napít se čaje, sníst si polévku. Podmínkou pro poskytnutí této služby je: Dostavit se během provozní doby a být střízlivý. NDC ZASTÁVKA je již v provozu, každý všední den, od 8:00 do 14:00 hodin. Vedoucím NDC je Jiří Janeček, který má zkušenosti s prací s cílovou skupinou, pravou rukou při rozjezdu služby mu je pan František Vogl.

Zastávka - jednací místnost

Zastávka - kuchyňka

Letošní Den Charity v naší Farní charitě Rychnov nad Kněžnou je za námi.  Děkujeme za přízeň návštěvníků. V případě zájmu o naše služby nás kontaktujte, rádi se Vám budeme věnovat.

Zuzana Adamcová DiS.

zástupkyně ředitele, sociální pracovnice
Tel.: 734 764 060 E-mail: gnMk4Z27Z8zm5f56LTEuO6a4Y8Es-Zi4Ys