Uvádění alergenů obsažených v nabízených pokrmech 

 

Dle nařízení Evropského Parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011

ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům je povinností stravovacích provozů od 13.12.2014 uvádět alergeny obsažené v nabízených pokrmech.

Různé druhy alergií postihují až 30% populace a na alergii není lék.
Každý jedinec musí zjistit podle příznaků, jaké potraviny se vyvarovat, jedině voda není alergenní.
Alergeny jsou přirozeně vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému (IS,) která může vyústit až k anafylaktickému  šoku. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky fungují negativně-jako alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu.

Je specifikováno 14 hlavních potenciálních alergenů.

 

Seznam alergenů: (podrobněji viz níže)

 

01    Obiloviny obsahující lepek  

02    Korýši

03    Vejce 

04    Ryby

05    Arašídy (podzemnice olejná)

06   Sójové boby (sója)

07    Mléko

08    Ořechy, madle, pistácie

09    Celer

10    Hořčice

11    Sezamová semena

12    Oxid siřičitý a siřičitany

13    Vlčí bob

14    Měkkýši

Tyto alergeny mohou být obsaženy v pokrmech podávaných strávníkům z řad veřejnosti i uživatelům sociálních služeb stacionáře.

 

Stacionář svatého Františka
 

Zahrada stacionáře

 

 

DSC01409

 

DSC01229